梧州家园网

• 网站客服:0774-3860029
  • 合作热线:13005970033
搜索
猜你喜欢

[馋猫行天下] 厦门食记!!!

扫一扫,手机访问本帖
广告位

马上注册【梧州家园网】,每天登录、签到、摇一摇,得积分抽大奖...

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册 微信登录

x
本帖最后由 社区巡管 于 2015-4-19 18:21 编辑 <br /><br />如图所示,间店名就叫做“佳味再添”,唔算难搵,但里面D服务员好明显比较少接待外地客,普通话都讲到撩晒脷,听到我晕晕哋。但里面D嘢就真喺值回票价咯,好多当地的居民都喺度食嘢。
厦门名小吃之“虾面”,面好正,汤好正,虾都好鲜,5蚊/碗
“沙茶面”,口味重D,甜鲜辣皆有,香料喺特点。5蚊/碗
烧肉粽,特色小吃,配上呢边特有甜椒酱,大赞!D馅超正。6蚊/件
炸五香,其实是面皮包肉末瓜蔬油炸,香而不腻。3蚊/份
土笋冻,有D似钵仔糕,不过里面是海味“沙虫”,加上配料,味道一流,基本每日我都要整返碗先满足。周街都有得卖,味道差不多,但有D店冇配料,一定要有配料先好味D。5-6蚊/份
鲨鱼丸,其实厦门有3-4个老店做鲨鱼丸都好正,我只去过呢档,细碗嘅喺普通鲨鱼肉打嘅丸,大碗嘅喺大白鲨鱼肉打嘅,贵一倍,不过物有所值,绝对强烈推荐贵价货,汤超正,完全饮唔出味精味。20蚊/碗。
鸭肉粉,好多肉,好满足,粉好正,路边小摊,10蚊
“黄则和”,中华路上招呼外地客嘅档口,无论几时去都人山人海,招牌喺花生汤,非常非常甜,如果加个生土鸡蛋落去就5蚊,唔加3蚊。个人唔喺好中意甜食,不过就性价比嚟讲,值得一试。
“芋包”,芋头丝煮软后卷埋一碌,口感一流,2蚊/件。赞!
“鱼翻天”烤鱼,同梧州D唔同,烤鱼加好多汤水打底,加埋海味做配菜,88蚊一份够3-4人食,抵到烂,我两公婆食就饱到上心口。食完之后觉得梧州D烤鱼好垃圾~哈哈,个人意见,唔好丢鸡蛋。
“沃头”蚝干粥,18蚊一煲够2人份,特点“瑶柱蚝豉特别多”,多到我怀疑D米贵过D海味。好正好正,如果人家开档喺旺五旁边,旺五实执笠都得啦~
其实厦门美食真喺好多,但因为某人唔陪我食同埋其他种种原因,有D嘢冇留到相片,例如麻糍、扁食等等。以后大家有机会去到厦门一定要仔细品赏。

4545 ;;;;;
@开网店建网站、小程序+公众号+APP开发、视频制作、活动策划、多机位直播、抖音推广、微信刷脸等;
@广告投放、新闻爆料、帖子审核、内容举报、论坛投诉、网站合作等,联系0774-3860029 13005970033(微信同号)

4545 ×××××
@开网店建网站、小程序+公众号+APP开发、视频制作、活动策划、多机位直播、抖音推广、微信刷脸等;
@广告投放、新闻爆料、帖子审核、内容举报、论坛投诉、网站合作等,联系0774-3860029 13005970033(微信同号)

本帖最后由 社区巡管 于 2015-4-19 18:21 编辑 <br /><br />算引用吗?我在空间写好再复制过来,有什么影响?

4545 ─────

米依郁郁/强 发表于 2011-11-18 23:36
算引用吗?我在空间写好再复制过来,有什么影响?

建议把空间的照片‘另存为....’到电脑,然后再上传帖子就可以了。

使用 高级模式(可批量传图、插入视频等)